Kossuth Vadásztársaság - Karád

bőgő bika

Vadászat - Általános információk

"A vadászat szenvedélye ott lakozik az ember keblének a mélyén."

Charles Dickens

Vadásztársaságunk területe a Somogyi-dombság észak-keleti részén, Andocs, Karád, Somogymeggyes, Kapoly, Zics, Miklósi, Kára és Bonnya községek közigazgatási területén fekszik.

térkép

A terület 8200 hektár nagyságú. Az enyhén dombos, nagyvadas jellegű terület észak-nyugaton a Sefag Zrt. Karádi Erdészetének vadászterületével határos. Keleten a Tabi Aranyfácán Vt. , nyugaton a Kisbárapáti Földtulajdonosi Közösség Vt., míg délen a Törökkoppányi Íjász Vt. illetve a Somogyacsa és környéke Nimród Vt. területe a szomszédos terület. Az erdősültség aránya 17 százalék.

térkép

Meghatározó vad a gímszarvas, mely állomány kiváló és jó minőségű. Viszonylag számos a közepes minőségű őzállományunk is. Hasonlóan közepes minőségű a nagy létszámú vaddisznó állomány. A terület faunáját színesíti az egyelőre csak kis létszámban megtalálható, de növekvő állományú dámszarvas is. A fácánból és mezei nyúlból álló apróvad állományunk szintén szépen növekszik az elmúlt évek állomány becslési adatai szerint.

Társaságunk saját vadászházzal rendelkezik, amely Karádon található.

Évente átlagosan mintegy 330 nagyvad kerül terítékre, melyből jellemzően 100-110 a gímszarvas (ebből 30 bika), 80 az őz (35 bak), 10 a dámvad (3 bika) és 160 a vaddisznó (40 kan).

A nálunk elejtett vadak trófeái közül több érmes gím aganccsal, őz aganccsal és vaddisznó agyarral büszkélkedhetünk. 2008-ban területünkön egy 12 kg feletti tömegű, csodálatos agancsú bikát sikerült terítékre hozni. Azóta is több, 10 kg körüli trófea tömegű bikát ejtettek el a területen.